Speciaal nieuws


De uitvoerend secretaris Virus Outbreak Data Network Africa and Asia (VODANA), prof. Francisca Oladipo, is erkend als Fellow van de Pan-African Scientific Research Council.

Lees Meer
1 min gelezen
4 Comments

De inzet van FDP's is het startpunt, maar geen doel op zich. Het doel is hoe we deze FDP's kunnen gebruiken om kwetsbare mensen en gemeenschappen in heel Afrika te dienen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat gezondheidswerkers, beleidsmakers, datawetenschappers en onderzoekers toegang hebben tot de juiste gegevens die nodig zijn om te handelen en weloverwogen beslissingen te nemen?

Lees Meer
3 min gelezen
0 Comments

De co-coördinator van het VODANA-team in Nigeria is benoemd tot directeur ICT van Ibrahim Badamasi Babangida University Lapai (IBBUL), Niger State Nigeria.

Lees Meer
1 min gelezen
2 Comments

Het VODAN African Team zal hun ervaringen, lessen en inzichten uit de eerste fase van het project delen op het International FAIR Convergence Symposium dat wordt aangekondigd van 27 november tot 4 december 2020.

Lees Meer
2 min gelezen
0 Comments

Op 30 oktober 2020 heeft VODAN Africa officieel haar bestuur ingehuldigd voor de succesvolle voltooiing van de vastgestelde mijlpalen tijdens de tweede fase van het VODAN Africa Project. De mijlpalen zijn gericht op dataproductie, dataconvergentie, data-interoperabiliteit en de inzet van FAIR Data Points in praktijksituaties.

Lees Meer
1 min gelezen
0 Comments

In a bid to deepen the experiences, knowledge and expertise gathered during the 1st and 2nd of the Virus Outbreak Data Network in Africa and Asia, the initiative has decided to document the contributions of FAIR data networks to the COVID-19 crisis response and learnings from the COVID-19 outbreak through a special issue of Data Intelligence on the FAIR Data Interoperability in COVID-19 themed Launching an international FAIR Data Network for COVID Data.

Lees Meer
1 min gelezen
0 Comments

GO FAIR veranderde van een theoretisch concept naar een implementatieprogramma toen de Covid-19-pandemie over de hele wereld teisterde. Er waren verschillende grote problemen die deze ontwikkeling mogelijk maakten: (i) de vereiste van implementatie van FAIR-richtlijnen in wetenschappelijke gegevens werd een realiteit voor onderzoekers in de Europese Unie, lidstaten en instellingen in andere landen; (ii) de Covid-19-pandemie die gegevens nodig heeft om de infecties over de hele wereld te volgen; (iii) het ontbreken van gegevens uit veel plaatsen in Afrika; (iv) het ontbreken van vergelijkbare gegevens; en (v) het ontbreken van klinische gegevens.

Lees Meer
3 min gelezen
0 Comments

De tweede fase van het VODAN Africa Initiative komt gestaag in een stroomversnelling, aangezien het bestuur vandaag werd onthuld tijdens de webinarserie op 13 oktober 2020.

Lees Meer
2 min gelezen
0 Comments

Na de succesvolle inzet van FAIR Data Points (FDP's) bij de partnerinstellingen in de VODAN Africa Implementation Networks tijdens de beginfase van het project. De doelstellingen, vastgestelde mijlpalen en verwachte resultaten voor de volgende fase van het VODAN Africa Initiative werden gedeeld door de Global Coordinator, prof.Mirjam Van Reisen tijdens het wekelijkse webinar op 6 oktober 2020.

Lees Meer
1 min gelezen
0 Comments

Wat begon als een visie in maart 2020 om toegang te krijgen tot kritieke gegevens die nodig zijn uit Afrika om het nieuwe coronavirus dat zich over de hele wereld verspreidt, te bestrijden en te beheersen, is nu omgezet in de inzet van zeven machine-bruikbare FAIR Data Points (FDP's) waarmee algoritmen kunnen vind COVID-19-gegevens via internet.

Lees Meer
2 min gelezen
0 Comments

Op dinsdag 22 september 2020 heeft het Afrikaanse VODAN-team in Kenia onder leiding van Dr.Reginald Nalugala een succesvolle demonstratie gegeven van hun vermogen om COVID-19-gegevens vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar (FAIR) te maken in een webinar georganiseerd door Charles Kahiro en Ivy Wachara van Ravel Works Africa.

Lees Meer
1 min gelezen
0 Comments